Roos en Dian, V5, doen mee aan MEP

 
Afgelopen week hebben Roos en ik meegedaan aan de nationale versie van het MEP. Dit vond door het COVID-19 virus plaats in de Oosterpoort in Groningen, waar wij elke dag samenkwamen met andere mensen uit de provincie die ook door waren naar nationaal. Samen maakten wij deel uit van de delegatie van Polen en vormden wij de commissie TRAN wat staat voor Transport en Toerisme. 
 
We begonnen op zondag met een teambuildingdag waar we met zijn allen een escape room hebben gedaan. Dit was erg leuk en zo leerden we elkaar ook snel kennen doordat er veel overleg aan te pas kwam. Daarna hebben we wat gedronken in de stad en zijn we naar het forum gegaan om daar van het prachtige uitzicht te genieten. Als afsluiting van een geslaagde dag hebben we met zijn alles nog een hapje gegeten in de stad, het eten was heerlijk en de groep gezellig.
 
De eerste dag hebben wij via zoom gebeld met twee ‘experts’ die veel van ons vraagstuk af wisten, hierdoor kregen we nog meer inzicht wat betreft hoe het reizen binnen de EU duurzamer kan. Daarna zijn we bezig gegaan met het opstellen van de IC’s, we zijn begonnen met brainstormen en daarna hebben we door middel van debatteren de beste gekozen en deze verwerkt in onze resolutie.
 
Op dinsdag zijn we verder gegaan met het opstellen van de OC’s die onze IC’s zouden gaan dekken. Dit ging op de zelfde manier als dat we de IC’s hebben opgesteld. Doordat we uit maar liefst 19 commissieleden en twee voorzitters bestonden waren de meningen vaak verdeeld, dit maakte het juist erg leuk omdat we daardoor veel konden debatteren met elkaar. Toen onze resolutie af was en de dag zo goed als voorbij hebben we de dag weer gezellig afgesloten door met zijn allen wat te eten.
 
Woensdag hebben we via zoom gebeld met MEP Nederland en alle andere commissies, ook hebben we geluisterd naar verschillende sprekers die zich erg met politiek bezig houden. Achteraf hebben we ook nog enkele vragen kunnen stellen aan de sprekers. Na de zoomcall zijn we bezig gegaan met het schrijven van amendementen voor alle andere commissies. We hebben dit in groepjes gedaan zodat we ons echt in alle resoluties konden verdiepen. 
 
We zijn donderdag begonnen met het verwerken van de ingediende amendement die wij ingestuurd hadden gekregen van andere commissies. Donderdag was naar mijn mening één van de leukste dagen, we gingen namelijk in de avond lobbyen! We hadden hiervoor een plek geregeld in hotel de Doelen, hier zaten we met het grootse gedeelte van de groep. Het lobbyen hebben wij gedaan met behulp van zoom, omdat zo’n grote bijeenkomst natuurlijk nu niet mogelijk was.
 
Opeens was het al vrijdag, de week vloog voorbij! Op deze laatste dag hebben we de hele dag via zoom met de andere commissies en MEP Nederland gebeld. We hebben voor-en tegen speeches gegeven, geluisterd naar de verschillende commissies over hun resoluties en natuurlijk gestemd over welke resolutie we goed of slecht vonden. We waren met zijn allen enorm blij en tevreden toen onze resolutie er met 70 stemmen voor, 55 stemmen tegen en 15 in onthouding door kwam. Op het laatst kwam zelfs Mark Rutte nog even langs in de zoom call, hoe gaaf is dat! Ook deze dag kwam helaas tot een einde, we hebben als afsluiting van deze mooie week met de hele groep gegeten en daarna zijn er nog een paar mensen wat gaan drinken op een terrasje in de stad.
 
Al met al kan ik met zekerheid zeggen dat het een enorm leuke, gezellige maar ook vooral leerzame week was. Er zijn veel nieuwe vriendschappen ontstaan en we hebben veel geleerd over hoe belangrijk bijvoorbeeld handelsverdragen nou echt zijn, of hoe lang het duurt en hoe ingewikkeld het is om alle lidstaten te verduurzamen op het gebied van transport en toerisme. Het was een erg geslaagde week en ik ben erg blij dat ik hier deel van uit heb mogen maken.
 
Met vriendelijke groet,
Roos Nauta en Dian Schipper

RSG Ter Apel, de basis voor je toekomst

Vmbo techiek

Vmbo techiek

Techniek biedt jou ontzettend veel kansen. Als goed opgeleide en gemotiveerde technische vakman of -vrouw ben je bijna zeker van een mooie baan. Je leert het met vmbo Techniek op de RSG Ter Apel.

Bekijk meer
Vmbo Zorg & Welzijn

Vmbo Zorg & Welzijn

Jouw humor, jouw lef & jouw nieuwsgierigheid: dat is precies wat je nodig hebt om te gaan werken in de zorg & welzijn. Met onze vmbo-opleiding Zorg & Welzijn ziet jouw toekomst er hartstikke goed uit!

Bekijk meer
Mavo

Mavo

Met onze mavo-opleiding ben jij uitstekend voorbereid op het halen van een havodiploma of een middelbare beroepsopleiding in de techniek, zorg & welzijn, economie of landbouw. Je krijgt met name theorielessen.

Bekijk meer
Havo & vwo

Havo & vwo

Wil jij gaan studeren aan hbo of universiteit? Wij helpen je op weg naar een mooie toekomst met een gedegen havo of vwo vooropleiding.

Bekijk meer
Naar de 1e klas

Naar de 1e klas

Vind jij het ook zo spannend om van de basisschool naar het voortgezet onderwijs te gaan? Wij helpen je graag om goed te wennen aan RSG Ter Apel. Zo houden we introductiedagen, krijg je steun van een

Bekijk meer